DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

AUTO-SEKCE

2014

Jak plynul rok

2014

Rok 2014, a s ním i všechny veteránské akce, je za námi. Podívejme se v obrazové reportáži, kde všude byli k vidění členové Autosekce, ať už jako diváci nebo aktivní účastníci. Přehled zcela jistě není vyčerpávající, ale mohl jsem „vařit“ jen ze zážitků a fotek vlastních nebo mě poskytnutých. Fotky jsem nepopisoval, ale snažil jsem se vybrat snímky účastníků a pár zajímavostí.

Veterán party na Chvalské tvrzi (26. dubna)

je pro veteránisty z Prahy a okolí již tradičně první příležitostí přijít či přijet po dlouhém zimním půstu a setkat se se svými „souvěrci“. Za Autosekci se aktivně zúčastnil Jiří Koťátko s Bugatkou a Ivo Daněk s Boženkou a Simou. Jiří Koťátko a Václav Zapadlík zde také zasedli ve sportovní komisi

 

Soutěž elegance Roztoky (8. května)

Roztoky jsou už opravdovým startem do nové sezóny a účast Autosekce zde byla hojná. Nicméně aktivními účastníky byli pouze manželé Sládkovi s Tatrou.

 

Žamberk (24. května)

Tento den se v areálu bývalé Vonwillerovy továrny, kde sídlí „Museum starých strojů a technologií“, slavnostně otevírala automobilová expozice, spojená s vernisáží velkoformátových tisků obrazů Václava Zapadlíka. Nechyběla zde ani Autosekce včetně „Maestra“, který se také ujal úvodního slova.

 

Afavaria Oldies (28. června)

< xml:namespace prefix = "o" />Soutěž veteránů pořádá výrobce nářadí Afavaria v Liberci. Barvy Autosekce zde hájili Jana a Karel Roztočilovi s Kachnou.

 

Slánský okruh (12. července)

5. ročníku soutěže veteránů „Slánský okruh“ se za Autosekci zúčastnili manželé Sládkovi s Jaguárem a Jana a Karel Roztočilovi s Kachnou. Jana vyhrála a získala skleněný pohár, který však na kapotě Kachny není moc vidět.

 

Znojmo (16. července)

Další zájezd Autosekce směřoval do „Muzea motorismu ve Znojmě“. Jeho neúnavný tvůrce Jan Drozd zde shromáždil neuvěřitelnou sbírku aut, motocyklů, stabilních motorů, parních strojů, velocipedů a spousty dalších artefaktů souvisejících s motorismem.

 

Pivrncova jízda (17. srpna)

Patronem této veteránské akce konané ve Smržovce je populární humoristický kreslíř Petr Urban. Za Autosekci se zúčastnili Jana a Karel Roztočilovi s Kachnou.

 

Zbraslav – Jíloviště (6. září)

Jízda veteránů do vrchu „Zbraslav – Jíloviště“ je neklamnou předzvěstí blížícího se podzimu. Nicméně počasí bylo tradičně skvělé a účast přebohatá. Za Autosekci se aktivně zúčastnili manželé Sládkovi s Jaguárem, kteří získali krásný pohár a Pavel Jelínek s motocyklem Douglas, čerstvě dovezeným z Anglie.

 

Tachlovický trojúhelník (7. září) 

Jízda pravidelnosti historických vozidel „Tachlovický trojúhelník", memoriál Jana Horáka, je oproti Zbraslavi akce méně okázalá. Účastí je však se Zbraslaví srovnatelná a mnoho účastníků přijede na oba, den po sobě následující podniky. Z Autosekce sem letos po ose přijel Pavel Jelínek na Douglasu.

 

Historici v Roudnici (13. září)

13. ročníku veteránské soutěže v Roudnici nad Labem, která se zrodila již v novém miléniu, se za Autosekci se zúčastnili Jana a Karel Roztočilovi s Kachnou.

 

 Svatováclavská jízda v Mladé Boleslavi (28. září)

Tato akce, kterou pořádá „Klub historických vozidel Mladá Boleslav“, se letos konala již po dvanácté. Z Autosekce se aktivně účastnili opět Jana a Karel Roztočilovi s Kachnou.

 

Pražská noblesa (4. října)

Po chladném a poněkud nevlídném ránu se počasí naštěstí umoudřilo a udělalo se hezky, takže 7. ročník této pěkné akce, která v Praze víceméně uzavírá veteránskou sezónu, se vyvedla. Barvy Autosekce hájili Tonda a Eva Doležalovi s Embéčkem a Karel Kot s Rolls-Roycem

 

August Horch Museum ve Zwickau (14. října)

bylo cílem dalšího zájezdu Autosekce, který s vedením musea předem domluvil Zbyněk Zikmund. Tentokrát jela dvě „expediční“ vozidla se šoféry Karlem Roztočilem a Jirkou Čadkem. Toto nádherné museum by mělo být povinným vzorem pro ostatní scénáristy musejních expozic, zejména pak pro tvůrce té hrůzy v Mladé Boleslavi.

 

Žamberk (21. října)

Koncem října se Martin Holota ve svém „Museu starých strojů a technologií“ v Žamberku chystal před zimou vypustit vodu z kotlů ze všeho parního. Využili jsme jeho pozvání zajezdit si se Sentinelem a v komorní sestavě (Karel Roztočil, Pavel Jelínek a Michal Květoň) jsme se tam vypravili. Byla to věru krása!

 

Text: Michal Květoň
Foto: Michal Květoň, Karel Roztočil, Bohumír Sládek

Otevření automobilové expozice v Žamberku

2014

Dne 24. května otevírali naši přátelé v Žamberku ve svém „Muzeu starých strojů a technologií“ (www.starestroje.cz) automobilovou expozici, spojenou s vernisáží trvalé výstavy asi tří desítek velkoformátových tisků obrazů Václava Zapadlíka. Z Autosekce se této akce zúčastnilo 7 členů (V. Zapadlík, Z. Zikmund, K. Roztočil, M. Květoň, P. Jelínek a M. Sochor s Aničkou). Výstavu krátkým proslovem otevřel Pavel Číž (2), který je také majitelem většiny vystavených automobilů a Václav Zapadlík (1), který předtím všechny obrazy podepsal (3, 11). Ve stálé expozici je kromě automobilů k vidění také několik desítek stabilních motorů a zemědělských strojů.
Akce, kterou shlédlo přibližně 200 návštěvníků (10), byla zpestřena provozem Sentinelu (4), dvou lokomobil, které poháněly mlátičku a pilu, na které se řezalo palivové dříví (5, 6) a dvou parních válců (7) – to není chyba; ten druhý jsem prostě nevyfotil. Autosekce si potom za  doprovodu a výkladu Martina Holoty prohlédla celý areál bývalé Vonwillerovy textilky. A je zde opravdu co obdivovat; od rozlehlých renovátorských dílen, přes haly depozitářů se sbírkami parních strojů, elektrických strojů, transmisních obráběcích strojů (9), důlních lokomotiv až po vlastní hydroelektrárnu s výkonem cca 110 kW (8). Bezchybně fungovalo také občestvení s grilovanými klobáskami a výborným točeným pivem „Kanec“ z místního minipivovaru. Zkrátka výlet, na který budeme dlouho vzpomínat.

 

                                                                                                                                                                                                                                Text: Michael Květoň
                                                                                                                                                                                                      
Foto: Michael Květoň a Karel Roztočil